Belastingen en Rendement: De Voordelen Van een Tweede Woning in Marbella, Spanje in 2024 ten opzichte van Nederland.

Hallo allemaal,

Hier is Pauline Mulder, jouw vastgoed-expert en makelaar in Marbella. Vandaag wil ik graag met jullie delen wat de voordelen zijn van het kopen van een tweede woning in Marbella, Spanje in het jaar 2024 ten opzichte van Nederland.

Allereerst:
Woningmarkt Marbella: Prijzen stijgen in 2024 en hoge kwaliteit nieuwbouw.
De prognose voor het jaar 2024 is dat de prijzen in Marbella en omgeving gestaag zullen blijven stijgen. De vraag naar woningen in Marbella en omgeving ligt nog steeds hoger dan het aanbod. De kwaliteit van nieuwbouwwoningen in Marbella is dermate hoog dat het aanzienlijke verschillen vertoont ten opzichte van bestaande bouw. Bovendien worden nieuwbouwprojecten uitgerust met voorzieningen zoals zwembaden, een fitnessruimte, werkruimtes, een binnenzwembad en een spa, wat over het algemeen ontbreekt in bestaande communities. Lees hier ook een vastgoed rapport 

Marbella Property Market Report 2023 (panoramamarbella.com)

Belastingverdrag tussen Nederland en Spanje en geen vermogensbelasting in de provincie Andalusia.
In beide landen zijn er belastingaspecten waarmee je rekening moet houden wanneer je een tweede woning koopt. In Nederland betaal je bijvoorbeeld vermogensbelasting over de waarde van de woning in box 3. In Spanje komen onroerende voorheffing en gemeentelijke belastingen om de hoek kijken. Het is echter essentieel om te weten dat Nederland en Spanje een belastingverdrag hebben, waardoor je tweede woning in Spanje in Nederland niet extra belast wordt. Je voert de woning op in box 3, waarbij je ongeveer hetzelfde bedrag als aftrekpost vermeldt. In Nederland betaal je feitelijk geen extra belasting, terwijl je in Spanje ongeveer €1.200 aan belastingen kunt verwachten. De genoemde €1.200 aan belastingen in Spanje bestaan voornamelijk uit de IBI (Impuesto sobre Bienes Inmuebles) en gemeentelijke belastingen. De IBI is vergelijkbaar met de onroerendezaakbelasting in Nederland en wordt berekend op basis van de kadastrale waarde van de woning. Gemeentelijke belastingen variëren per regio en worden gebruikt voor lokale voorzieningen. Het biedt dus een aanzienlijk fiscaal voordeel door de afschaffing van de vermogensbelasting, voor het bezitten van een woning in Spanje.

Verbeterd Rendement: Ontdek de Voordelen van Woningverhuur in Spanje door Nieuwe Regels in Nederland.
Als je ervoor kiest om je tweede woning niet het hele jaar door te gebruiken, bestaat ook de mogelijkheid om deze te verhuren. Dit kan aanzienlijke extra inkomsten genereren. In 2024 zijn er nieuwe regels voor het verhuren van huizen in Nederland, maar het goede nieuws is dat deze regels niet van toepassing zijn in Spanje. Dat maakt het extra interessant om vastgoed in Spanje te kopen en te verhuren. In Nederland worden de regels ingevoerd om de huurmarkt te stabiliseren en huurders te beschermen, maar in Spanje blijft de situatie ongewijzigd. Dit biedt investeerders in vastgoed een aantrekkelijke kans om te profiteren van de gunstige omstandigheden in Marbella zonder de nieuwe beperkingen die in Nederland van kracht zijn. Plus het hoogseizoen in Marbella is lang door het klimaat , juni tm september, wat betekent dat je op goede locaties en afhankelijk van de grootte en waarde van je appartement of villa tussen de 3000-10.000 euro per week kunt verhuren

Kortom, er zijn enkele belangrijke fiscale overwegingen en potentiële voordelen bij het bezitten van een tweede woning in Spanje. Het is echter altijd raadzaam om je te laten adviseren door een fiscalist, omdat ik geen belastingspecialist ben en dit slechts de basisregels betreft. Iedere situatie is uniek en professioneel advies kan helpen bij het bepalen van de meest gunstige aanpak voor jouw specifieke omstandigheden.

Heb je vragen of overweeg je een aankoop? Ik sta altijd klaar om je te adviseren en te begeleiden. Neem gerust contact met me op voor meer informatie.

Tot de volgende keer!

Pauline Mulder

× Neem direct contact op